Du har säkerligen fått höra att det är viktigt att spara pengar och visst ligger det en sanning i detta. Många kan dock finna det svårt att komma igång, speciellt om det handlar om att spara i aktier och fonder. Det kan kännas knepigt och svårt, kanske något som bara högt utbildade människor eller väldigt rika människor klarar av. Så är dock inte fallet. Alla människor kan börja spara pengar, eller investera, som det också kallas.

[IMAGE=dU0ZgdbPUAmt.jpg]

Vad är det första steget?

[IMAGE=cGPdFpdpNpkW.jpg]

Det absolut första steget är att ta reda på varför du vill spara pengar. Det är mycket enklare att lyckas om du har ett uppsatt mål att sträva mot. Det kan t.ex. handla om en efterlängtad resa, att du vill köpa bostad eller att du vill spara till dina barn. Genom ditt mål kommer du också att få en bättre fingervisning på hur stort belopp som kommer att krävas och hur lång tid det kommer att ta för dig att få ihop pengarna. En weekend är t.ex. lättare att spara ihop till än en kontantinsats till lägenheten.

[IMAGE=fHN9H3cBuxda.jpg]

Välj ett månadsbelopp som du klarar av

Ett vanligt missförstånd är att man behöver en väldigt stor plånbok för att handla med aktier och fonder, men så är inte fallet. Om du väljer att månadsspara i värdepapper kan du egentligen börja hur litet belopp som helst. Att vända sig till Lånakuten.com lämpar sig bättre för den som är i behov av ett snabblån eller privatlån med schyssta villkor, men vill du spara är det bättre att undvika lån. Börja med ett litet belopp om du är osäker på vad din ekonomi kan hantera. Det ska vara kul att spara och därför bör beloppet du väljer inte påverka din vardagliga ekonomi för mycket.

Hitta en plattform

Det finns mängder med plattformer och banker att välja mellan som hjälper dig att komma igång med ditt sparande. Innan du handlar med värdepapper behöver du dock se till att välja ett bra konto. Vilket konto du väljer beror på vad du ska spara till, men också hur mycket du själv vill sköta pappersarbete. En rekommendation är att börja med ett så kallat ISK-konto. Dessa konton är enkla att hantera och lämpar sig därför mycket bra för nybörjaren. I de flesta fall är de också helt kostnadsfria att öppna och detta gör du snabbt och enkelt genom internet. Ett stort plus med ISK-kontot är att du inte behöver betala skatt varje gång du säljer och går i vinst. Du behöver heller inte pyssla med siffror i deklarationen, allt detta sköts åt dig.

Tips: Ett sista tips på vägen! Kom ihåg att det är mycket viktigt att du sprider riskerna så mycket som möjligt. Det betyder att du inte lägger in allt kapital i en och samma aktie eller fond. Se till att använda dig av flera så kommer du inte drabbas lika hårt vid eventuella nedgångar.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *