För att kunna handla med aktier och fonder så behöver du först ett konto för detta ändamål hos en bank. En som är särskilt bra att använda när man är ny på aktiehandel är NordNet. Även Avanza är ett bra val, då de har mycket information på sin hemsida som ger en bra introduktion på området.

När du är inne på bankens hemsida finns det tre olika sorters konton att välja mellan.

Det första är det som kallas en traditionell aktiedepå, som kan öppnas av både privatpersoner och juridiska personer, och faktiskt även minderåriga. När du gjort affärer via en traditionell depå så behöver du deklarera var och en av dessa i din självdeklaration. På Skatteverkets hemsida kan du räkna ut ditt omkostnadsbelopp och läsa mer om hur du deklarerar aktier.

Den andra kontoformen är ett investeringssparkonto, eller ISK. Fördelen med denna typ av konto är att du inte behöver deklarera varje individuell aktieaffär, som man gör med en traditionell depå. Detta sparar mycket tid. Här betalar du i stället en schablonskatt på kapitalet. Skatteverket räknar ut denna summa åt dig, baserat på statslåneräntan. När deklarationen kommer är det förtryckt hur mycket du ska betala.

Den tredje sortens konto du kan använda är en kapitalförsäkring som också kallas KF. Skatten fungerar på ett liknande sätt, även här är det en schablonbeskattning.

För att kunna sälja och köpa aktier behöver man betala courtage, vilket är en avgift till fondkommissionären. Du kan få betala olika nivåer av courtage beroende på hur ofta du handlar med aktier, och hur mycket pengar det rör sig om.

“Vad är det för skillnad mellan aktier och fonder” kanske du frågar dig. Jo, en aktie är en ägarandel i ett börsnoterat företag. En fond är en samling av aktier eller andra värdepapper. Här behöver du som fondägare inte hantera aktierna i sig, utan de sköts av en fondförvaltare. Om du äger individuella aktier krävs alltså mer kontroll och arbete från din sida, jämfört med om du har en fond. Men det som är väldigt viktigt i sammanhanget, och som kan påverka din totala vinst i slutänden, är att fondförvaltaren ofta tar ut en avgift för att sköta affärerna åt dig.

För att investera klokt bör du ha koll på de företag där du köper aktier. Ett vanligt råd är att du bör “investera i det du känner till”. Det vill säga, har du väldigt bra koll på till exempel miljöteknik är det klokt att investera i företag som har sin verksamhet inom den branschen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *