Det absolut viktigaste att tänka på för den som vill spara i aktier och fonder är att läsa på. Självklart finns det hjälp att få, både via banken och privata långivare, men huvudansvaret är ju trots allt individens. Det finns också mängder med spartips på nätet, något vi är glada att bidra till. I den här artikeln fokuserar vi på sparande till barn.

Olika sparformer

Det finns en rad olika sparformer, och många tycker att det är svårt och veta vilken typ av sparande som passar bäst för en själv. Generellt kan man säga att ett långsiktigt sparande alltid är av godo, i synnerhet när det gäller sparande till barn. Ett långsiktigt sparande med relativt stor riskspridning är ett bra alternativ.

Två av de vanligaste sparformerna är fondsparande respektive sparkonto. Det går att öppna både ett och flera sparkonton, precis som det går att spara i flera olika fonder och aktier. Det viktigaste är att jämföra risker med avkastningsmöjligheter, men också villkor och avgifter.

Ge barnen en trygg start

Oavsett vilket sparande man väljer kommer det att ge ditt/dina barn en trygg och bra start. Ett fondsparande ger oftast bättre avkastning än ett sparkonto, i synnerhet som det oftast är relativt låg ränteutdelning på pengar som sparas på ett konto. När det gäller långsiktigt sparande är därför aktier och/eller fonder ett bra val, särskilt sådana med låg avgift.

Vill man starta ett sparande till riktigt små barn är valet av sparform självklart helt ens eget, men när barnen är lite större kan man med fördel prata om pengars värde och tillsammans läsa på om olika sparformer som kan vara lämpliga.

Kom igång

Det är inte alls svårt att komma igång med att spara till barn, men först ska man besluta om vilket namn man vill spara i, vilken typ av sparande man önskar börja med samt hur ofta man vill och kan sätta in pengar.

Väljer man att spara i eget namn räknas pengarna som ens egna och man bestämmer själv vid vilken tidpunkt som pengarna ska bli tillgängliga. Väljer man istället att spara i barnets namn kommer pengarna bli tillgängliga på 18-årsdagen.

Olika sparformer

Investeringssparkonto (även kallat ISK-konto)

Att spara i ett ISK-konto innebär att man sparar i rena fonder eller aktiefonder. Många ISK-konton är avgiftsfria och det går att spara i enbart aktier eller fonder, alternativt i båda. Detta är inget bundet sparande då det går att köpa och sälja när helst man vill.

Gåvoförsäkring

Att spara i en gåvoförsäkring innebär att man spar pengar i barnets namn med full kontroll över pengarna. Detta är ett långsiktigt sparande som inte kräver så mycket aktivitet då de flesta placeringarna sköts av experter.

Kapitalförsäkring

Att spara i en kapitalförsäkring är en av de vanligaste formerna för sparande till barn. Generellt sett placeras pengarna i en eller flera fonder, oftast på rekommendation av banken, men det går självklart att välja fonder helt på egen hand.

Praktiska tips

– Möjliggör automatiska överföringar

– Håll koll på schablonskatten

– Skriv ett testamente

– Sprid pengarna

– Läs på

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *