Oavsett om man är i början av sitt arbetsliv eller snart går i pension, så är det viktigt att tänka på hur ekonomin kommer att bli längre fram som pensionär. För att ha en bättre ekonomi på äldre dagar så brukar många numera ha ett eget pensionssparande, där de placerar sina pengar i fonder för att se dem växa. Men även det allmänna pensionssystemet använder sig numera av börsen, och en del av din premiepension är placerad i fonder.

När du fortfarande arbetar har du möjlighet att själv välja vilka fonder din pension är placerad i. Det börjar för många också kännas allt mer viktigt att deras pensionspengar inte bidrar till socialt negativa företeelser som klimatförändringar, tobakskonsumtion och vapenhandel. Det är lätt att tänka som medborgare att man står maktlös inför dessa stora företeelser, men här har vi som pensionssparare en stor möjlighet att påverka omvärlden.

För att placera dina pensionspengar mer etiskt hållbart kan du gå in på Pensionsmyndighetens hemsida, och välja “Sök och jämför fonder”. Du kan som vanligt välja fondtyp, kategori, fondbolag och risknivå. Men en ny valmöjlighet som har tillkommit på senare tid i sökformuläret, är en rullmeny där du kan välja vilka produkter och tjänster du inte vill ha med i din fondportfölj. Ovanför rullmenyn står det “oönskade produkter och tjänster”. Där kan du välja bort till exempel kemiska och biologiska vapen, kärnvapen, alkohol, tobak, pornografi, fossila bränslen (olja, gas och kol), uran och genetiskt modifierade organismer (GMO). En lång lista med socialt skadliga områden som du alltså numera kan välja att undvika när du placerar din pension. Detta innebär dock inte att fonden är helt fri från dessa typer av produkter och tjänster. Men du kan i alla fall vara säker på att det maximalt är fem procent av företagens omsättning som omfattar de områden du har valt. Dessa förändringar har gjorts på uppdrag av regeringen, som ett sätt att göra det möjligt för dig som fondplacerare att göra aktiva och hållbara val.

På Pensionsmyndighetens hemsida kan du också läsa mer om hur din pension fungerar, vilka faktorer som påverkar dess storlek, och göra en prognos där du kan se hur stor din pension kommer att bli i framtiden. Du kan också läsa om efterlevandepensionen, som är ett stöd när någon av dina anhöriga avlider.