
Det kan verka svårt att sätta sig in i hur man bäst kan börja spara i fonder. Vilka fonder bör man välja, och finns det några andra bra tips på området? Här går vi igenom de viktigaste termerna, och vad som är bra att tänka på om man vill börja fondspara.
En fond är ett urval av värdepapper som kan vara ränte- eller aktiebaserade. När du sparar i fonder behöver du inte själv göra allt jobb med att köpa och sälja aktier, du kan i stället lämna över det till en fondförvaltare.
Många svenskar använder idag ett ISK, eller investeringssparkonto för sitt fondsparande. Över sjuttio procent av de unga spararna (under trettio år) sparar i ett ISK. Bland äldre personer är sparformen inte riktigt lika populär.
Det allra viktigaste när man väljer fonder är faktiskt fondavgiften. Eftersom du inte behöver göra jobbet själv med att hålla koll på marknaden och dina aktier måste du betala fondförvaltaren för att göra det åt dig, och om avgiften då är hög så kan man se att avkastningen blir lägre med tiden.
Här kan du läsa mer om hur du bäst kan välja fonder på Aftonbladets hemsida.
Svenskarnas engagemang för klimat och miljö blir allt större. Ett av de bästa sätten som du kan påverka världen i en bättre riktning är att placera dina pengar klimatsmart. Då sänker du faktiskt också din risk, eftersom det blir allt mer riskabelt att investera i fossila företag. Ett namn man brukar använda för alla sorters hållbara fonder är SRI, som står för “sustainable, responsible investements”.
Fondkollen på nätet ger dig möjlighet att i förväg ta reda på om en fondförvaltare lever upp till att placera dina pengar på ett hållbart sätt som tar ansvar för människors rättigheter, klimat, miljö, och att de har ett etiskt förhållningssätt. Fonden bestämmer vissa kriterier i förväg som företagen måste leva upp till, och man gör sedan en noggrann granskning. Men du kan också själv bli mer involverad i fondens verksamhet genom att gå på bolagsstämmor och där lägga din röst. Du kan även gå in och läsa på om fonden på deras hemsida. Det du bör fokusera på då är deras hållbarhetsprofil. På banken, där du handlar fonder, kan det också finnas blad med information som beskriver på vilket sätt fonden ger akt på dessa kriterier.
Att förbättra fondernas hållbarhetsprofil och att även ställa högre krav på de fonder som ingår i pensionssystemet är något som har debatterats i riksdagen under senare år. Vi kommer troligtvis att se en förhöjd ambitionsnivå på detta område, från politiskt håll och bland fondköpare.